İlk derslerimde, konferanslarda,
bilimsel toplantıların başlangıcında, memleketim Adıyaman’ın da içinde yer
aldığı 11 ilde 6 Şubatta yaşadığımız felaketi hatırlattıktan sonra eğer yardım
etmek isterseniz gezi rotanızı deprem bölgesine çevirin, sosyal ve ekonomik
hayata katkıda bulunursunuz, diye başlarım.
İlgilisine
de anlatmak gerek yörenin tarihinin zenginliğini, coğrafyanın kadimliğini ve de
kültürel derinliği.
En
bildiğim yerden başlayayım.
İlk şehir göz ağrım, yoksunluğumun bir numaralı tanığı, ulaşamadıklarımın
habercisi, ulaştıklarımın kıymet biçeni Besni.
Besni’ye
vardığınızda pazaryerinde şerbetçi ile karşılaşacaksınız. Mekânın sahibi olmasa
da semt bizim edasıyla sizi selamlar. Hal hatır faslından sonra ne yaptın
sorusuna cevaben gelmişi geçmişi hesap ettiğini söyler. Yıllarca yanan
yürekleri soğutmuştur, kimler kimler geçti bu diyardan onu hesabını yapıyordur.
Ona göre kimsenin değildir mal da mülk de. Herkes oyalanmada kendi halinde, o
da tanıklık etmiştir gelmişi geçmişi hesap ederken… herkese hürmetlerini iletir
şerbetçi, derinleşmiş gelmiş geçmiş izleri ile.
Bir sonraki durak sebze pazarı. Taburede koyu muhabbete
dalanların yanı başına bir tabure de siz çekin, Allah’ın selamı yeterlidir
kabule. Tütün sarılır, ilk ikram olarak. Akdağ’dan süzülerek gelen sudan
yapılma tavşankanı çayınız da önünüzdedir. Anlatır Besnili gelmişi geçmişi.
Hele de yakın geçmişi. Şubat soğuğunda yaşanılan afeti. Cemreleri görmeden giden bedenleri, can
çekişenleri, günlerce yardımsız inleyenleri, bir şey yapamamanın verdiği
mahcubiyeti yaşayanları, takatsiz kalanları, yetim çocuğu, umutsuz kalan gencin
hikâyesini, hayat bu kadar da boş muydu diyen yaşını başını almış emmiyi,
dövünerek ağıt yakan nineyi anlatacaklardır.
Bu
arada öğle yemeği için tavayı fırına vermeyi unutmayın. İki saatte ancak pişer.
Besni tavası için hemen yandaki manava uğramanız, kaç kişilik demeniz
yeterlidir. Öyle karın değil göz dolduran iştaha teşvik bir tarif yoktur, modernite
görünümlü ilkellik te değildir, bizimkisi. Bizimki zarafet, maharet ve
gelenekselliktir. Tava göz kararı ve en
doğal haliyle ve de menşeiyle hazırlanarak fırına sürülür. Siz Besnili’den
gelmişleri geçmişleri dinlerken gelir önünüze lezzeti tarifsiz Besni’den başka
yerde bulamayacağınız tava. Yanında ise fırından yeni çıkmış Besni ekmeği ve
açık ayran. Başka bir şey aramayın herkes ekmeğini bandıracak o tarifsiz
lezzete. Bir de söyleyeyim tavanın misafiri çoktur, ama bereketi de ziyadesiyle
fazladır. Afiyet bal şeker olsun.
Eğer yarına kalırsanız fırıncıya söyleyin yemeklerin kralı dövmeci hazırlasın. Patlıcanın baskın
olduğu bu yemek meze olarak taktim edilirse de bizde ana yemektir. Sarımsak,
patlıcan ve tereyağı ancak bu kadar birbirine yakışır.
Pazaryerinde iken Besni’nin sembolü kuru üzümün birçok çeşidi. Nefis üzüm veya tut pekmezi, pestili hele de muskayı alabilirsiniz sevdiklerinize ya da kendinize. Kendi adıma söylemem gerekirse muskayı tattığımda tatlı işte budur derim. Menengiç kahvesi, Antep fıstığı, badem, dut kurusu, ev yapımı tarhana, isot, acı biber, domates ve patlıcan kurusu ve diğerleri.
Eğer tarihi mekânlara ilginiz var ise Besni
onu da size sunacaktır. Besni, cennete eş anlamı taşıyan Bethesna’dır. Evliya Çelebi’nin hayran kaldım dediği birçok medeniyete
ev sahipliği yapmış bir kenttir. Sivri bir tepenin üzerinde kurulmuş Besni kalesi, Eski
Besni Ören Yeri’nde Kurşunlu Cami. Terk edilmiş gibi görünseler de Besni’nin
tarihi zenginliğinin simgesi ve de şahididirler.
Besni ören yerinden sonra
dinlenmek ve de gökyüzü ile yeryüzünün bir birine yakın olduğunu
hissedeceğiniz, Akdağ’ın serin gölgesinde Kızıldağların silüeti eşliğinde Keysun
ovasına nazır hele de yaz sıcaklarında doğa ile içi içe serinleme noktası
Sugözü.
Akşam yemeği için
tavsiyem tırşıktır. Anam tencere yemeklerinin hepsine tırşık derdi ama benim
favorim patlıcan, domates, biber, salça ve sarımsak
ve et ile hazırlanan tırşık yemeğidir. Her sokakta bulunan fırından alınan Besni
ekmeğini bandırarak ya da kaşıkla, tercih sizin.
Söylemeden geçemeyeceğim bir başka yemek
anamın diliyle kılotık bilinen adıyla basalla ya da ekşili köfte. Nohut,
ince bulgur, irmik ve kuzu eti le hazırlanan basalla, lezzetli olduğu kadar doyurucu da. Tabağınızın üzerine hafiften kuru nane eklemeyi unutmayın. Tadı damağınızda
kalacaktır.
Gelmişken bir de Besni
de kahvaltı da deneyin derim. Kahvaltıda Akdağların en saf, en temiz halinden süzülerek
gelen bal, Antep ya da Malatya usulü peynir, zeytin ve diğerleri şeklinde
bilindik sofranın yanında size tavsiyem kavurmalı veya otlu hıtap. Kış
mevsiminde hıtabın yanına ev yapımı tarhana çorbası. Yaz ve sonbahar aylarında
fırında pişirilen domates, biber ve patlıcan, yanında ayran ve sıcak Besni
ekmeği. Benim için günün başlangıcına en büyük ziyafettir.
Zamanız var ise Kızilin Köprüsü, Dolmen
Mezarları, Sofraz Anıt Mezarı, Dikilitaş görülebilecek ihtişamlı yerlerdir.
Yine bekleriz.
Prof. Dr. Sadık Kartal
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
E-
posta; skartal@mehmetakif.edu.tr- iznik.1966@gmail.com
Blog; http://sadikartal.blogspot.com/
Web;
https://abs.mehmetakif.edu.tr/skartal/

Yüreğinize kaleminize sağlık tebrikler
YanıtlaSilKaleminize sağlık. Güzel bir besni yazısı.
YanıtlaSilTırşık etsiz yapılır.
Basallanın besnide klotik olarak çok telaffuz edildiğini çok şahit olmadım.
Selamlar
Ergün KAPLAN: Eline,emeğine,ve yüreğine sağlık. Çok güzel olmuş. Selamlar.
YanıtlaSilEline emeğine sağlık çok güzel
YanıtlaSilolmuş başarılar dilerim.
Eline emeğine sağlık çok güzel olmuş başarılar dilerim. Not : Burak Kartal
YanıtlaSilBuyrun gelin. Unuttuğunuz tenekeden yiyelim. Pişmiş acı isot ve soğuk ayran ile...
YanıtlaSil